Misiunea noastră
Pentru o mai bună înțelegere a ceea ce înseamnă Legallica din punct de vedere conceptual, analiza trebuie făcută asupra trecutului - originea și motivația din spatele înființării Legallica -, dar și a viitorului - proiectele concrete ce urmează să le creionăm și să le dezvoltăm.
Cum a luat naștere ideea de Legallica?
Noi, acești câțiva oameni care am fondat Legallica, am pornit la drum cu gândul de a ajuta studenții de la Drept. De ce ar avea nevoie de ajutor? În ultimii ani, s-a putut constata instalarea unei apatii academice în rândul lor: în mod vizibil, entuziasmul studențesc se afla într-o direcție descendentă.

Primul pas către reanimarea interesului colectiv al studenților a fost organizarea unor stagii de practică pentru aceștia, în cadrul cărora să le fie evidențiată latura plină de vitalitate a Dreptului, partea practică ce urmează să fie însușită după absolvirea facultății, specificul profesiilor juridice etc. Cu eforturile noastre conjugate, am simțit că reușim să începem să ne atingem scopul, relativ lent, sistematic, dar cert, aproape tangibil.

Apogeul stării de deznădejde a studențimii a fost atins odată cu instituirea stării de urgență, măsură ocazionată de intensificarea indicatorilor pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 (COVID-19). A fost un moment de cotitură pentru toată comunitatea academică universitară: și pentru studenți, dar și pentru cadrele didactice, toți participanții la actul educațional fiind la primul contact cu o asemenea situație atipică, în care educația universitară nu se putea opri, dar, totodată, nici lucrurile nu se mai puteau derula în mod obișnuit.

Dintr-odată, fără o metodologie bine definită, fără un interval de timp în care studenții sau profesorii să se poată pregăti în prealabil pentru o asemenea tranziție, s-a trecut, abrupt, la o formă de învățământ universitar online, urmând ca sesiunea să se desfășoare în aceeași manieră.

Rezultatele imposibilității de organizare a tuturor activităților necesare pentru ca învățământul universitar să își continue cursul firesc erau vizibile: nicio persoană, fie student ori cadru didactic, nu a putut proclama o adaptare deplină și o eficientizare liniștitoare a situației, întrucât era un deziderat aproape imposibil, în contextul respectiv.

La acel moment am realizat, cu deosebită claritate, că dacă există un moment în care să punem osul la treabă pentru a contribui la eficientizarea și optimizarea educației juridice universitare, acela era momentul oportun, sub toate aspectele. Odată cu această constatare, a început și concretizarea nașterii proiectului nostru, astfel încât am început să ne gândim cu ce putem ajuta, în mod concret.
Citește mai mult
Proiectul „Comunitatea”
Una din modalitățile prin care ne-am propus să contribuim la îmbunătățirea vieții studențești de la Drept a fost să generăm și să ajutăm închegarea unei comunități elitiste de studenți ai Facultăților de Drept, caracterizate de excelență, în care să își găsească locul toți studenții cu aceeași viziune: evoluție academică și intelectuală, orientare profesională eficientă și contribuirea, în mod activ, la progresul substanțial al vieții studențești de la Drept.

Ce ne-am propus în concret?

Un obiectiv inițial al Asociației este crearea unui hub (online, dar și on site, fizic) al studenților de la Drept (un hibrid între o academie, o bibliotecă și o cafenea), unde aceștia să joace ping-pong intelectual cu idei inovative în materia dreptului, unde să punem la dispoziția studenților o bibliotecă juridică cât mai cuprinzătoare și logistica necesară exploatării acesteia, unde să ținem conferințe și workshop-uri juridice cu teme mai puțin abordate în lumea academică universitară și, foarte important, unde nicio întrebare nu rămâne fără răspuns - toate aceste activități urmând a fi desfășurate sub egida unei abordări informale. Evident, cafeaua și limonada vor fi întotdeauna din partea casei.
Citește mai mult
Proiectul „Digitalizarea”
Alt obiectiv esențial al Asociației Legallica este să să contribuim în mod determinant la digitalizarea actului educațional juridic, pentru ca, atunci când situația o impune, să existe o alternativă sănătoasă, dar și eficientă la activitățile studențești clasice, desfășurate în fizic. Mai mult decât atât, digitalizarea vieții de la Drept este, fără îndoială, o necesitate, față de realitățile dinamice la care studenții trebuie să rămână racordați.

Ce ne-am propus în concret în ceea ce privește digitalizarea?

1.
Dezvoltarea unui website și a unei aplicații mobile, unde să fie centralizate toate informațiile esențiale și toate materialele utile studenților, inclusiv a oportunităților profesionale și a evenimentelor de profil;

2.
Organizarea de cursuri și conferințe audio/video care să poată fi stocate și accesate, ulterior, de către studenți;

3.
Identificarea de soluții alternative online, pentru a eficientiza procesul de învățare (inclusiv platforme de învățământ online);

Citește mai mult
We’re what you've been waiting for!
Obiectivele noastre sunt foarte curajoase, iar șansele de a le aduce la îndeplinire așa cum au fost acestea avute în vedere de la bun început vor crește exponențial odată cu alăturarea la această misiune a oamenilor la fel de ambițioși ca noi. So let’s do this!
Vrei să
ajuți?
Vrem să schimbăm lumea, puțin câte puțin, începând cu viața studentului la Drept. Dacă îți dorești să te implici în mod activ în această misiune, fii unul dintre noi sau oferă-ne sprijinul tău!
Ultimele noutăți
Ajutăm comunitățile studențești din Iași
Îmbunătățim viața studențească
Te ajutăm să treci peste obstacole